Evinize elektronik eşyalar satın alırken nelere dikkat etmeniz gerekir? Elektrikli süpürge veya Televizyon almanın incelikleri… Süpürgeyi kaç Watt almalı? Plazma ekranlı TV mi almalı LCD mi? Full HD çözünürlük nedir?

Süpürge Satınalma Rehberi

Elektrik süpürgesinin çekiş gücünü belirleyen motor gücü değil, emiş basıncıdır. Emiş gücü, motor gücü ile bağlantılı olsa da direk orantılı değildir. Dolayısıyla emiş gücü bakılacak ilk özellik olmalı. 1400W motor gücünde bir elektrikli süpürge, 1600W gücünde bir makineden daha iyi emiş gücüne sahip olabilir. Bu değer 350W vb gösterilir. Bazen aşırı güçlü motoru olan makineyle süpürmek de oldukça zor olabilir. Süpürge fırçası zemine yapışınca ileri geri çekmekte sıkıntı yaşayabilirsiniz. Dolayısıyla ürünü mağazada denemekte yarar var.

Süpürgenin hortumu ne kadar uzun olursa emiş gücünde o kadar kayıp yaşanıyor. Teleskopik boru her zaman daha kullanışlıdır. Ayrıca süpürge gövdesi mümkün olduğunca küçük olmalıdır, yoksa süpürgeyi evde gezdirmekte zorluk yaşarsınız.

Süpürgenin torba ve filtrelerinin de kolayca değiştirilebilir cinsten olduğuna dikkat etmelisiniz. Hazneli model almayı düşünüyorsanız, tozun rahat boşaltılabilecek kullanışlıkta olup olmadığını inceleyin. Son olaral, filtre ve torbaların her yerde bulunabilen modeller olduğuna dikkat edin.

Televizyon Satınalma Rehberi

LED Televizyonlar

LED teknolojisi öncesinde hayatımızda olan LCD teknolojisi, panelde kullanılan kabin içi materyaller sebebi ile hem kalın hem de hissedilir ölçüde ağırdı. Değişen tüketici ihtiyaçları ve gelişen teknoloji ile beraber LCD paneller yenilenme yönünde zorlanmış ve panel aynı kalsa da (IPS ya da VA) arka ışık aydınlatma şekli olan FLORESAN ampüller yerine LED (Light Emitting Diode, Işık Yayan Diyot) olarak adlandırılan yüksek ışık değerli fakat düşük enerji maliyetli diyot teknolojisi kullanılmış ve böylece LED Televizyonlar hayatımıza girmiştir. Led TV, daha ince, daha hafif ve enerji tüketimi LCD’ye göre daha az olan bir teknolojidir.

OLED Televizyonlar

Son yıllarda gelişen teknolojiler LCD ve LED Tv’lerin ihtiyaç duyduğu arka ışık aydınlatmasını ortadan kaldırmış ve bu sayede yeni bir teknolojiye sahip olan OLED ekranlar hayatımıza girmiştir. OLED Tv’ler piksellerin kendi kendilerini aydınlatması nedeniyle OLED (Organig Light Emitting Diode – Organik Işık Yayan Diyot) ismini almıştır. OLED TV’ler daha iyi görüntü kalitesi sunması, daha az enerji tüketimi sağlaması ve teknolojisi itibariyle daha ince bir yapıya sahip olması ile hayatımızda büyük kolaylık sağlamıştır.

TELEVİZYON ALIRKEN BİLMENİZ GEREKENLER

Tepkime Süresi
Ekranda oluşacak olan görüntünün pikseller tarafından meydana getirilme hızına tepkime adı verilir. Her yeni karenin oluşumu esnasında geçen süre aralığıdır.

Hertz (Hz)
Bir televizyonun bir saniyede gösterebileceği görüntü karesi sayısıdır. Yüksek değerde olması her zaman için tercih edilir, fakat gelecek olan yayın kalitesinin de bu oranda yüksek olmasında fayda vardır.

Kontrast
Aynı anda siyah ve beyaz renk arasındaki renk fark değeridir. Başka bir deyişle renk içinde renk gösterebilme kabiliyetine verilen isimdir. Kontrast teknolojisi, karanlık bir odada yer alan siyah kediyi görüntüdeki televizyonda gösterilebilmeyi sağlar.

HDR ve Türleri
HDR bir resim karesinin aynı anda 3 kamera ile çekilerek bu üç görüntüden ışık ve renk olarak en başarılı olanının ekrana getirilmesi ile elde edilen görüntü teknolojisidir. Böylece çok karanlık ve çok aydınlık sahneler de bulunan detayların daha net görülmesi sağlanır.