Nişan merasimi gelenekleri, iki ailenin ve evlenmesi planlanan çiftin birbirlerini daha iyi tanımasını sağlar. Aileler, söz kesildiği gün nişanın ne zaman yapılacağını tespit ederler. Nişanın nerede yapılacağı, ve gelenekler, karşılıklı beklentiler konusunda anlaşmaya varılır. Kız isteme ve söz merasimi gelenekleri rehberi
Eğer nişan merasimi bir salon veya otelde yapılacaksa nişan masraflarını kız tarafı, nikah için düğün masraflarını da erkek tarafı üstlenir. Günümüzde taraflar tüm masrafları paylaşmak konusunda da anlaşabilmektedir. Nişan töreninizi evde yapmak isterseniz, evde nişan töreni rehberimize göz atın.
NİŞAN BOHÇASI
Nişan arifesinde bir çiftin en önemli hazırlığı karşılıklı verilecek hediyeleri içeren nişan bohçasıdır.
Nişan merasimi için dışarda olacaksanız bile evde bir toplantıyla nişan hediyeleri teslim edilir ve gösterilir. Ülkemizde çok yaygın olarak evlilik öncesinde kız ve erkek tarafının gelin ve damat adayına nişan bohçası hazırlaması adettendir. Bu hediyeler artık şık bir valiz veya sandık içinde de sunulabiliyor.
Nişan bohçasına ne koyulur?
Nişan bohçası gelenekleri her yörede farklı uygulanmaktadır. Dolayısıyla, bohça hazırlığından önce karşı tarafın beklentilerini anlamakta yarar var. Genellikle nişan bohçalarında bulundurulan hediyeler aşağıda listelenmiştir. Unutulmamalıdır ki, nişan bohçası, ziyarete gelen misafirlere açılarak tek tek gösterilecektir; bu yüzden bohçanın gösterişli olması tercih edilir. Bununla beraber, geline alınacak kıyafet seti, ayakkabı gibi gelinle birlikte seçilmesi gereken hediyeler de ‘nişan alışverişi’ sırasında alınır. Nişan alışverişine gelinle beraber gelinin bir arkadaşı, damadın annesi ve varsa kız kardeşi katılır. Bohçanın gelin adayına ne zaman verileceği de yörelere göre değişmektedir. Nişandan önce, nişan günü veya nişan sonrası…
GELİN BOHÇASI
Erkek tarafının gelin adayına alacağı hediyeler
* (Tercihen saten) gecelik takımı ve sabahlık
* İç çamaşırı set
* Terlik ve ayakkabı
* Bir set kıyafet (etek- bluz vb)
* Makyaj malzemesi
* Cilt Bakım Seti
* Parfüm
* Çanta
* Havlu veya bornoz
* Nevresim takımı
* Ayna, tarak, fırça seti (gümüş vb)
* Nişan yüzükleri için tepsi ve makas
* Eşarp
Nişan bohçasına kıyafet koymak çok yaygın değil, genellikle ev içinde kullanılabilecek eşyalara ağırlık veriliyor.
Ayrıca,
* Nişanda giyilecek abiye kıyafet ve ayakkabı
* Nişan yüzükleri
* Takı seti
* Çikolata ve çiçek
Sabunluk, örtüler, hamam tası vb. alternatif olabilir. Gelin ve damadın anne ve babası için de hatırlandıklarını göstermek için hediye alınarak bohçaya yerleştirilebilir.
DAMAT BOHÇASI
Kız tarafının damat adayına alacağı hediyeler
* Pijama
* Robdöşambr
* Havlu veya bornoz
* İç çamaşırı, çorap
* Gömlek
* Kravat
* Kemer, cüzdan, anahtarlık seti
* Terlik
* Kol düğmeleri
* Traş seti
* Parfüm
* Mendil
Ayrıca,
* Nişanda giyilecek takım elbise ve ayakkabı
* Şık bir saat
Nişan Bohçası Alışverişi Nereden Yapılır?
Nişan bohçası için alınacak hediyeler, düğün ertesinde kullanılacak ürünler olduğu için, kayınvalide ve gelin adayı birlikte alışverişe çıkıp hediyeleri seçebiliyorlar. Nişan bohçalarını hazırlamak için İstanbul’da Eminönü ve Kapalıçarşı’ya uğramayı ihmal etmeyin. Her kalitede ve fiyatta alternatif bulabileceğiniz en ideal alışveriş mekanları buralarda yer alıyor.
İdeal olarak hafta içi bir gün tercih edin. Haftasonları Eminönü’nde kalabalıktan dolayı yürümek dahi zor olacağı için, elinizde alışveriş torbalarıyla çok sıkıntı çekersiniz. Pazar günleri de Kapalıçarşı’nın kapalı olduğunu unutmayın.
Tarihi Kürkçü Han’da çeyiz, nişan bohçası ve eviniz için aradığınız bir çok ürünü bir arada bulabilirsiniz. Yatak örtüsü, nevresim takımları, havlu, bornoz gibi banyo tekstilleri, gecelik, pijama takımları, masa örtüleri, taşlı salon takımları, perdeler, banyo takımları, banyo paspasları gibi eviniz için lazım olabilecek bir çok ürün Kürkçü Han’daki mağazalarda mevcut. Tüm bunların yanı sıra, Paşabahçe’nin outlet mağazasından uygun fiyatlara mutfak eşyalarınızı alabilirsiniz. Bu kadarla da kalmıyor. Kına gecesi ve söz, nişan gibi törenleriniz için bir çok malzeme de buradaki dükkanlarda mevcut. Listede neler olması gerektiği konusunda bilgi sahibi değilseniz, dükkan çalışanları sizi yönlendirecektir.
Diğer alışverişleriniz için de Şark Han’a mutlaka gidin. Nikah şekercilerin büyük çoğunluğu, buralardan aldıkları malzemelerle nikah şekerini hazırlıyorlar. Siz de daha uygun fiyata aynı ürünleri almak isterseniz, buraya mutlaka uğrayın. Mutfak, banyo malzemeleri dahi bulabileceğiniz çok katlı bir han.
Son olarak, Kapalı Çarşı’daki bir çok mağazada da ev ve bohça alışverişi için geleneksel ürünler bulabilirsiniz.
Fatih’te gelinlik mağazalarının olduğu yerlerde, nişan bohçası alışverişi de yapabileceğiniz bir çok mağaza mevcut. Alternatif olarak Fatih’te de alışverişinizi tamamlayabilirsiniz. Fatih’ten alışveriş yapmanın avantajı, haftasonları da açık olması.
Nişan Töreni
Nişan töreni, kız evinde yakın aile bireyleri arasında düzenleneceği gibi, dışarıda bir salon da kiralanarak daha kalabalık bir grup ile yapılabilir. Her durumda nişan masrafları gelin adayının ailesi tarafından karşılanır. Tören sırasında, gelin ve damat adayı davetlilerin ortasında, saygı duyulan bir aile büyüğü ile bir araya gelirler. Kırmızı kurdele ile birbirine bağlı olan nişan yüzüklerini bir tepside, genç bir kız tarafından tutulur. Aile büyüğü, kısa bir iyi dilek konuşması ertesinde yüzükleri takar ve bağlı oldukları kırmızı kurdeleyi keser. Alkışlar eşliğinde çift nişan fotoğrafı çektirir. Aile büyüklerinin elleri öpüldükten sonra, dans edilebilir. Nişan merasimi ertesinde gelin adayına inci veya pırlanta takı takılır, damat adayına da kız tarafı şık bir saat takar.