Düğünlerin sona ermesine yakın önemli anlardan biri de pastanın geliş zamanı. Görkemli pastalar tercihe göre romantik veya neşeli bir müzik eşliğinde salona getiriliyor.
Çok katlı düğün pastaları yerlerini gittikçe az katlı ama gösterişli tasarımlara bırakıyor. Özel motifler, değişik süslemeler taşıyan bir model tercih edilirse, pastalar maket olarak düzenlenip, sadece gelin ve damadın ilk dilimi kesmelerine uygun şekilde hazırlanıyor. Gerçek pasta mutfakta servise hazırlanıp hemen misafirlere dağıtılıyor.
Pasta Dekorasyonu
Pastalar düğünün yapıldığı mevsime göre farklılık gösteriyor. Kışın krem rengi ve beyaz, yazın ise sarı, pembe, somon renkleri ile melek motifleri ve canlı çiçek kullanılan pastalar ilgi görüyor. Bembeyaz ya da renkli kremayla kaplı pastanızı taze meyveler, çiçekler, melekler, yıldızlar, kalpler, uğur böcekleri, inci topları, kelebekler, fiyonklar, deniz kabukları, kuşlar, balıklar, nazar boncukları gibi düğün konseptine uygun bin bir çeşit aksesuarla süsleyebilirsiniz. Örnek düğün pastaları
Farklılığı yaratan diğer unsur düğün mekanı. Açık mekanlarda yapılan düğünlerde katlı pastalar isteniyor. Balo salonlarında ise daha gösterişli modeller terch ediliyor. Pastayı kesme zamanı geldiğinde düğün mekanları genellikle kılıç şeklinde pasta bıçakları temin ediyorlar. Gelin ve damat bu gösterişli bıçakla pastalarını kestikten sonra mekan görevlisi gelin ve damadın yemesi için bir dilim pastayı ayırıyor.
Düğün Pastası Çeşitleri / Şekli
Davetlilerinizin profiline göre pastanızın nasıl olacağına karar verebilirsiniz. Fakat, kahveli, krokanlı ve benzeri pastalar düşünüyorsanız iki kere düşünmekte yarar var! Çünkü, Türkiye’de genellikle çikolatalı ve meyveli pastalar tercih ediliyor. Süslemeleri seçerken pastayı hazırlayan kişiden mutlaka fikir almanız gerekiyor, çok fazla süsleme kullanmak pastayı olması gerekenden daha tatlı yaparak lezzetini değiştirip ağırlaştırabilir. Düğün pastasının hafif olması da önemli. Günümüzde pastanın şekli ve süslemeleri konusu hayaliniz kadar geniş. Çok tercih edilmesi dolayısıyla yuvarlak şekilli pastalar, tüm pastaların kralı olarak adlandırılıyor. Ama yuvarlak pastaları sıkıcı buluyor ve özel şekiller tercih ediyorsanız, kalp veya çiçek şeklinde; kare veya altıgen şekillerde pastalar da hazırlatabilirsiniz.
Pasta ne zaman kesilir?
Geleneksel olarak düğün töreninin bitmesine yakın pasta sahneye gelir ve misafirlere dağıtılır. Fakat, son zamanlarda gençlerin ağırlıkta olduğu düğünlerde pasta çok canlı bir müzikle alkışlar eşliğinde sahneye girdikten sonra müzik hızlanıyor ve eğlence devam edebiliyor. Misafirlerin dikkatini pastanın gelişine çekmek için mekandan pasta gelmeden hemen once ışıkları kısmalarını ve pasta müziği başladığında sesin biraz arttırılmasını isteyebilirsiniz.
Pasta Bütçeniz
Pasta fiyatları, dilim fiyatı ile pastanın tasarım ve sunum şekline göre değişiyor. Pasta bütçenizi yaparken öncelikle düğün yapmayı planladığınız mekanla görüşün. Beş yıldızlı oteller, düğününüzü orada yaptığınız takdirde genellikle düğün pastanızı hediye ediyorlar veya çok daha düşük bir ücrete hazırlatabiliyorlar. Düğün pastanızı kendiniz yaptırmanız gerekirse, sezonun trendi olan pastaneva (renklendirilebilen şekerli bir hamur) malzemesiyle yapılan pastalar davetli misafir adedine göre fiyatlandırılıyor. Yani pastalarda dilim başı fiyat konuşuluyor. Çok ince el işçiliği gerektiren detaylı süslemeli pastalarda fiyatlar artış gösteriyor.