Malzemeler
1 demet karalahana(yaklaşık 350-400 gr).
1/2 su bardağı pilavlık bulgur(mısır yarması da kullanabilirsiniz).
1 su bardağı mısırunu.
25-30 gr bitkisel margarin(Türk kahvesi fincanıyla 1 fincan sıvıyağ da kullanabilirsiniz).
1 adet büyük boy kuru soğan.
1 çay kaşığı tuz, kırmızı pul biber.
1 su bardağı haşlanmış barbunya fasulye(konserve barbunya da kullanabilirsiniz).
Hazırlanışı
Karadeniz ‘de karalahana çoğunlukla haşlanmaz.Bahçeden toplandıktan hemen sonra yemeği yapılır.Ben istanbul’da aldığım karalahananın çok sert oluşundan şikayetçiyim. Bu yüzden de önceden haşlayarak kullanıyorum. Eğer karalahananıza güveniyorsanız, o zaman haşlamadan kullanabilirsiniz.
Karalahanayı bir santimlik parçalar oluşturacak şekilde doğrayın. Üzerine 6 su bardağı sıcak su ekleyip orta ısılı ateşte 20-30 dakika kadar haşladıktan sonra süzün ve bir kenarda bekletin.
8-10 su bardağı suyu (et ya da tavuk suyu da kullanabilirsiniz) büyük boy bir tencerede kaynatın.ince ince doğrayıp haşladıktan sonra süzdüğünüz karalahanayı kaynayan suya aktarın.
Bir taraftan tahta kaşıkla karıştırırken bir taraftan da mısır ununu tencereye aktarın. Üzerine bulgur ve barbunyayı katıp tuz ve pul biberi ekledikten sonra orta ısılı ateşte malzemeler iyice yumuşayıncaya kadar, en az 30 dakika pişirin.
Soğanı incecik yemeklik doğrayın. margarini başka bir tavada eritip soğanı kızgın yağda 3-4 dakika kadar karıştırarak kavurun.
Hazırladığınız soğanlı sosu çorbanın üzerine ilave edip sıcak sıcak servise sunun.
Karadeniz yöresinin bu ünlü çorbasına, mısır kırması (mısır yarması) aşurelik buğday ya da pirinç de katabilirsiniz. Yoğurt ve yumurtayı çırpıp terbiye ederek de yapabilirsiniz. Üzerine ayrıca soğanlı sos yapmayıp margarin ve soğanı pişerken içine de katabilirsiniz.
Sahrap Soysal