İçişleri Bakanlığı Normalleşme tedbirleri genelgesine göre, Covid-19 tedbirleri kapsamında yasaklanan düğünlere izin verildi.
Düğünler Ne Zaman Başlayacak?
Düğün ve Nikah Töreni gibi geniş katılımlı etkinlikler; fiziki mesafe ile maske/mesafe/temizlik kurallarına uyulması kaydıyla 1 Haziran 2021 tarihi itibariyle azami 100 davetli olmak koşuluyla başladı. 15 Haziran 2021 Salı gününden itibaren ise Düğün ve Nikah törenleri açık alanlarda kişi başı asgari 4 m², kapalı alanlarda kişi başı asgari 6 m² alan bırakılması kaydıyla izin verilecek. Davetli kısıtlması kaldırılarak yiyecek-içecek ikramına da başlanılacak. Temmuz ayından itibaren de nişan ve kına gibi diğer etkinliklere izin verilecek.
Düğün Etkinliklerinde Hangi Kısıtlamalar Uygulanacak:
İçişleri Bakanlığı genelgesine göre,
1 Haziran 2021 tarihinden itibaren, düğün organizasyonlarınız için Düğün mekanlarından da öğrenebileceğiniz aşağıdaki kurallar geçerli olacak:
Açık alanlarda;
* Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde nikah törenleri ve düğünlerle ilgili belirlenen tüm kurallara eksiksiz riayet edilmesi,
* Masa ve sandalyeler arasında gerekli mesafenin bırakılması ile temizlik, maske, mesafe kurallarına uyulması,
* Yiyecek-içecek ikramının yapılmaması,
Kapalı alanlarda (ek olarak)
* Kişi başı asgari 6 m² alan bırakılması,
* Azami 100 davetli ile sınırlandırılması gerekmektedir.
15 Haziran 2021 tarihinden itibaren
* Yiyecek-içecek ikramına ve kapalı alanlarda azami davetli sayısına ilişkin kısıtlamalara son verilecektir.
* Bu tarihten sonraki nikah törenleri ve düğünlerde kapalı alanlarda kişi başına en az 6 m² alan bırakılması kaydıyla azami katılımcı sınırı uygulanmayacaktır.
1 Temmuz 2021 tarihinden itibaren
* Nişan ve kına gibi etkinliklere de izin verilecektir.
Nikah / Düğün Etkinliklerinde Alınması Gereken Önlemler Nelerdir?
Sağlık Bakanlığı Salgın Yönetimi ve Çalışma Rehberinde nikah törenleri ve düğünlerle ilgili belirlenen tüm kurallara eksiksiz riayet edilmesi gerekmektedir. Düğün mekanının ve Düğün sahiplerinin sorumluluklarını öğrenerek kurallara uygun davranmaları beklenmektedir.
* Açık hava: Nikahlar, düğünler, bulaşma riskini azaltmak amacıyla mümkün oldukça açık havada yapılmalı ve süre mümkün olduğu kadar kısa tutulmalıdır.
* Maske zorunlu: Nikah ve düğün salonlarına maske takılarak girilmeli ve süreç boyunca maske çıkarılmamalıdır (gelin, damat, nikah memuru ve şahitler dahil).
* Davetli sayısı: Nikah ve düğün salonlarında 4 metrekareye bir kişi düşecek şekilde personel ve davetli planlaması yapılmalı, içeriye alınması gereken kişi sayısı buna göre düzenlenmelidir.
* Havalandırma: Mekanların havalandırması doğal hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, kapı ve pencereler açık bırakılarak doğal havalandırma sağlanmalı
* Bekleme Odaları: Gelin ve damadın bekleme odaları gibi alanlar için mümkünse doğal havalandırması olan (pencereli) odalar tercih edilmelidir.
* Asansörler: Asansörlerin kullanımı sınırlandırılmalıdır. Kapasitesinin üçte biri sayıda kişinin binmesine izin verilmeli ve bu sayı asansör girişinde belirtilmelidir. Asansör içerisinde sosyal mesafeyi korumak amacıyla kişilerin durması gereken alanlar, aralarında en az 1 metre mesafe olacak şekilde yer işaretleriyle belirlenmelidir.
* Ateş Ölçümü: Nikah ve düğün salonlarına gelen ziyaretçi ve çalışanların ateşi ölçülmelidir. Ateş ölçen personel tıbbi maske ve yüz koruyucu kullanmalıdır. Ateşi 38 dereceden yüksek olanlar içeri alınmamalıdır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, solunum sıkıntısı belirtileri olan / gelişen, COVID-19 tanısı alan veya temaslısı çalışanlar ve misafirler tıbbi maske takılarak COVID-19 yönünden değerlendirilmek üzere sağlık kurumuna yönlendirilmelidir.
* Sosyal Mesafe: Düğün salonun girişindeki karşılama töreninde tokalaşma ya da kucaklama/ sarılma yapılmamalı, sosyal mesafe korunmalıdır. Yakın teması önlemek amacıyla takılar sandık ya da benzeri bir toplama kutusuna bırakılmalıdır.
* Fotoğraf Çekimi: Toplu fotoğraf çekimleri yapılmamalıdır, fotoğraf çekimleri sosyal mesafe kuralına uyarak çekilmelidir.
* Danslar: Düğün sırasında sosyal mesafenin korunamayacağı oyun, dans, halay ya da gösteri yapılmamalıdır.
* Katılımcıların İletişim Bilgileri: Düğüne davetli tüm katılımcıların adları ve iletişim bilgileri en az 14 gün saklanmalıdır. Bir veya daha fazla davetli toplantıdan sonraki 14 gün içinde COVID-19 belirtileri gösterdiğinde bu uygulama il/ilçe sağlık müdürlüğü yetkililerinin temaslıları izlemelerine yardımcı olacaktır.
Düğün davetiyelerinizi Hazırlarken Bunları Unutmayın;
* COVID-19 nedeni ile bütün misafirlerin maskeleri ile gelmeleri ve nikah/ düğün boyunca maske kullanmaları,
* Düğün/nikah salonu girişlerinde ateş ölçümü yapılacağı ve ateşi 38 deceden yüksek olanlar ile semptom gösterenlerin salona alınamayacağı, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmaları gerektiği,
* Düğün/nikah süresince ve giriş çıkışlarda sosyal mesafe kurallarına uyulması gerektiği, konularında bilgi ve uyarı yazıları bulunmalıdır.
Nikah/Düğün Mekanlarının Alması Gereken Önlemler
* Nikah ve düğün salonlarının işletmecileri, sosyal mesafe önlemlerini almakla yükümlüdür. Tesisin misafir kapasitesi sosyal mesafe planına göre belirlenmeli, bu kapasiteye uygun sayıda misafir kabul edilmelidir. Kapasite bilgisi ve uyulması gereken COVID-19 tedbirleri ve kurallarının yer aldığı panolar düzenlenmelidir.
* Tesisin; sıra oluşabilecek tüm alanlarında (giriş, lavabo önleri vb.) en az 1 metre ara ile sosyal mesafe işaretlemeleri yapılmalıdır.
• Bu alanlarda önlemlere uyumun kontrolü ile ilgili bir personel görevlendirilmeli, bu personel sosyal mesafe ve maske kullanımı konusunda gerekli uyarıları yapmalıdır.
* Nikah ve düğün salonlarında bulunan büfelerde maske kullanımı, hijyen ve sosyal mesafenin korunması ile ilgili tedbirlere uyulmalı, buralarda tek kullanımlık bardak, tabak vb. malzemeler kullanılmalıdır.
* Personelin tümü kuralına uygun maske takmalı, maske nemlendikçe ya da kirlendikçe değiştirilmeli, değiştirilmesi öncesinde ve sonrasında el antiseptiği kullanılmalıdır. Personelin el hijyenine dikkat etmesi sağlanmalıdır.
* Nikah ve düğün salonlarının temizliği günlük olarak genel temizliğine uygun olarak yapılmalı ve salonlar düzenli şekilde havalandırılmalıdır.
* Tuvaletlerde sıvı sabun bulundurulmalı ve devamlılığı sağlanmalıdır. Antiseptik içeren sabuna gerek yoktur. Tuvaletlerde bataryalar ve sabunluklar mümkünse fotoselli olmalıdır. Davetlilerden herhangi bir ödeme yapmaları gerekli olduğunda tercihen temassız olmak üzere nakit olmayan ödeme yapmaları istenmelidir.
* Vale hizmeti: Vale hizmeti veriliyorsa, vale maske kullanmalı ve araçlara maskesiz binmemelidir. Valeler eldiven kullanmamalıdır, her araç teslim alma ve teslim etme hizmetinden önce ve sonra eller alkol bazlı el antiseptiği ile temizlenmelidir.
* Çocuk oyun alanları Nikah ve düğün salonlarında salgın döneminde kapalı alanlarda bulunan çocuk oyun alanları kapalı olmalı, açık alanlardaki çocuk oyun alanlarındaki sık dokunulan yüzeylerin temizlik ve dezenfeksiyonu sağlanmalıdır. Ulaşılabilir alanlarda el antiseptiği bulundurulmalıdır. COVID-19 bulaşma riskini artıracağı için 1 metreden yakın temas gerektiren aktiviteler yapılmamalıdır. Davetli servisleri Davetlileri salona taşıyacak servislerde Sağlık Bakanlığı tarafından yayımlanan “COVID-19 Kapsamında Personel Servis Araçlarıyla İlgili Alınması Gereken Önlemler”e uyulmalıdır.
Kaynak: T.C. İçişleri Bakanlığı