Evlilik kararı aldıktan sonra kız isteme, söz ve nişan hazırlıkları başlar. Gelin ve damat adayı aralarında evlenmek üzere anlaşmışlarsa; ailelerin de onayı varsa kız isteme, söz ve nişan organizasyonları aynı gün yapılabilir. Nişan merasiminizi evde, aile arasında ve samimi bir ortamda yapmaya karar verdiyseniz; “şu işin adını koyalım”!

Evde Yapılacak Nişan Törenlerinde Geleneklerin Sıralaması Nasıl Olur?

Genellikle evde yapılan nişan organizasyonlarında söz ve nişan, hatta bazen de kız isteme bir arada yapılıyor. Kız isteme – söz merasimi gelenekleri için tıklayın

Geleneklerimize göre, akşam yemeğinden sonra, kararlaştırılan saatte, kız evine ziyarete gidilir. Kız tarafının kahve servisi ve nişan tepsisi hazırlıklarını önceden yapmış olması kolaylık sağlayacaktır.

Nişan çiçeği, nişan çikolatası ve nişan bohçası hediyeleri ile gelen erkek tarafı kapıda karşılanarak içeri davet edilir. Misafirler yerleştikten sonra biraz sohbet edilir. Kız tarafı yemekleri ve Türk kahvelerini ikram ettikten sonra aile büyüklerinin yönlendirmesiyle merasim başlar.

Nişanlanacak çift, yanlarında nişan tepsisini taşıyan bir genç kız ve yüzükleri takacak olan aile büyükleri eşliğinde misafirlerin ortasında ayakta yerlerini alır. Aile büyüğü tarafından yapılan iyi dilek konuşması ertesinde yüzükler takılır ve kurdele kesilir. Nişanlanan çift aile büyüklerinin elerini öperek tebrikleri kabul eder ve kutlama için nişan pastası kesilir. Evde yapılan nişan törenleri yaklaşık 2-3 saat sürmektedir.

Davetli sayısı

Evde Nişan Organizasyonu Kaç Kişi Olmalı?

Evde yapılacak nişan organizasyonları için öncelikle evde kaç kişi ağırlanabileceğini planlamalısınız. Salondaki gereksiz eşyaları çıkardıktan sonra sandalyeleri salonun çevresine dizerek herkesin birbirini görebileceği şekilde bir oturma düzeni oluşturun. Böylelikle salonda kaç kişi oturabileceği belirlenmiş olur. Arka odalarda da gençler ve çocuklar için oturma alanı sağlayabilirsiniz. Aile arasında organizasyonlar için aile büyüklerinden yaklaşık 20-30 kişi davet edilir. Evinizin büyüklüğüne göre bu sayıyı dilediğiniz kadar arttırabilirsiniz.

Evde Nişana Kimler Davet Edilir?

Nişan organizasyonu kız tarafının evinde yapılır. Bu durumda gelin adayının anne ve babası, varsa kardeşleri ve aileleri ile damat tarafının yakın ailesi evde hazır bulunur.  Sade bir nişan töreni, yakın aile arasında gerçekleştirilir. Eğer yakın akrabalarınızı da davet etmeyi isterseniz, amca, dayı, hala, teyze ve aileleri ile en yakın arkadaşlarınızı nişanınıza davet edebilirsiniz. En yakın arkadaşınız heyecanınızı paylaşacak, sakinleşmenize destek olacaktır.

Evde Nişan İçin Salonun Düzenlemesi

Öncelikle gereksiz eşyaları salondan çıkartın. Yemek ikramı olacaksa kalabalık gruplar için açık büfe hazırlayabilirsiniz. Yemek ikramı olmayacaksa, yemek masasını da arka odalara alarak boş alan açabilirsiniz. Temin edebiliyorsanız komşulardan ihtiyaca göre ek sandalye rica edin. Koltuk ve sandalyeleri, olabildiği kadar daire şeklinde, konukların birbirini görebileceği düzende yerleştirin. Süslenmiş, şık sandalyeler ile bir düzen yapmak isterseniz organizasyon firmalarından da destek alabilirsiniz.

Evde Nişan için Salonun Dekorasyonu, Süslenmesi

Oturma düzeni haricinde, salonda özel bir nişan köşesi hazırlayabilirsiniz. Evde nişan için konseptli süslemeler yapan organizasyon firmalarından destek alabilirsiniz. Organizasyon için ayrı bir bütçe ayırmayı düşünmüyorsanız, fotoğraf çekilebileceğiniz şık bir arka plan hazırlayarak veya konseptinize uygun renklerde uçan balonlarla salonunuzu süsleyebilirsiniz. Arka plan hazırlamak için bir duvara şık bir perde, önüne de şık bir koltuk koymak bile fark yaratacaktır.

Nişan masası için de süslü şekerlemeler, çikolatalar veya kurabiyeler hazırlayabilirsiniz. Son olarak nişan yüzüklerini sergilemek için bir nişan tepsisi hazırlamayı unutmayın. Tepside kırmızı kurdele ile bağlanmış yüzükler ve kurdeleyi kesmek için şık bir makas bulunması yeterli. Tepsiyi zevkinize göre süslemek için nişan tepsisi modellerine göz atmayı unutmayın. Son yıllarda nişan tepsisi yerine kullanılan kütük parçaları, pleksi tepsiler de oldukça revaçta. Evde şık bir gümüş veya muadili tepsiniz varsa, küçük bir makası gümüş renkte bir kurdeleyle sarın ve kurdeleyi makasa yapıştırın. Tepsinin üzerine dilediğiniz gibi süslemeler yerleştirebilirsiniz.  Uğraşmak istemezseniz, süslenmiş hazır tepsi ve makaslardan da alabilirsiniz. Tüm bunların yanı sıra, fotoğraf makinenizi de kolay ulaşılabilecek şekilde hazır edin. Özel anlarda ve ailenizle bolca fotoğraf çektirmeyi ihmal etmeyin.

Evde yapılan nişan töreninde neler ikram edilir?

Nişan gününüzde davetlilere ikram edilecek yiyecekler için catering firmaları veya pastanelerden servis almak istemiyorsanız, siz ve yakınlarınız elbirliğiyle hazırlık yapabilirsiniz. Davetlilerinize börek, kek, poğaça, kurabiye, salatalar, zeytinyağlılar, mezeler ile çeşitli içecekler ikram edebilirsiniz.

Çok kalabalık davetli grubu çağırmayı düşünüyorsanız porselen servis tabakları yerine, daha pratik masa takımları da kullanabilirsiniz.

Damat adayı ve ailesi başka bir şehirden geleceklerse ve yemekli organizasyon düşünüyorsanız, davetli sayısını düşük tutmak stresinizi azaltacaktır! Yemek organizasyonlarında, başlangıçlar, zeytinyağlılar, çorba, et menüsü ve tatlı ikram edilebilir. Kapsamlı bir hazırlık yapmak zor olacaksa veya davetlilieriniz kalabalıksa et içeren türlü yemekler ikram etmek de mümkün. Kavurmalı veya tavuklu pilav, etli baklagiller ve yanında cacık, salata-ayran gibi alternatifler de hazırlanabilir.

Evde nişan töreninde pasta ikramı

Evde yapılan nişan törenlerinin en keyifli anlarından biri de nişan pastasının takdimi olacaktır. Nişan pastanızı, bir konsept veya belirlenen renkler doğrultusunda seçmeye özen gösterirseniz daha şık bir görsel ortaya çıkacaktır. Şeker hamuru kullanımına aşinaysanız, pastanızı kendiniz de hazırlayabilirsiniz. Pastaya kocaman şekerden bir kalp katmak bile fark yaratacaktır.

Evde Nişanda Ne Takılır?

Nişan Yüzükleri

Alyans bir kere alınır. Nişanda sağ elin yüzük parmağına takılır, ve nikah ertesinde de yer değiştirerek sol ele takılır. Alyans-Takı Rehberi için tıklayın.

Nişanda Kız Tarafı Ne Takar?

Nişan merasiminde kız tarafı erkek tarafına genellikle şık bir saat takar. Saat tercih edilmiyorsa, kız tarafı damat adayına künye, bileklik veya altın kol düğmeleri de takabilir.

Nişanda Erkek Tarafı Ne Takar?

Nişan merasiminde erkek tarafı gelin adayına altın bilezik; beşi bir yerde; kolye, bilezik ve küpeden oluşan bir takı seti veya zincir takabilir. Nişanda takılacak takı beklentileri yörelere göre farklılık gösterebilir. Son yıllarda artan, evlilik vaadiyle dolandırıcılık vakalarının artması üzerine, çiftler nişan yerine düğünde takı takmayı tercih edebiliyorlar. Ancak yine de nişanda bir takı hediye etmek uygun olacaktır.

Nişanda misafirler ne takar? Nişana gelen davetliler takı takar mı?

Nişan törenlerinde gelin adayına misafirler tarafından genellikle takı takılmaz.

Nişan Yüzüklerini Kim Alır?

Söz yüzüğü erkek tarafından, nişan alyansları ise kız tarafından alınır. Ancak her iki merasimi de aynı gün içerisinde gerçekleştirmeyi düşünüyorsanız yüzükleri erkek tarafının alması bir teklif anlamına geleceği için daha uygun olacaktır. Bazı yörelerimizdeki geleneklerimize göre, gelin adayının nişan yüzüğünü erkek tarafı, damat adayının nişan yüzüğünü de kız tarafı alır.

Nişan Yüzüklerini Kim Takar?

Evde yapılan nişan organizasyonlarında nişan kurdelesini kesme görevi aile büyüklerinden istenir. Nişan kurdelesi, gelin veya damat adayının yaşça büyük aile dostları veya amca, dayı gibi yakın görülen veya ailede en çok saygı duyulan akrabalar tarafından kesilir. Aile büyüğü çiftlere mutluluklar dileyerek kısa bir konuşma sonrasında yüzükleri takar ve nişan kurdelesini keser. Yüzükleri kimin takacağını çiftler kendi aralarında önceden konuşup kararlaştırırsa nişan günü karışıklık yaşanmaz. Aile büyüklerinin kalpleri kırılmasın diye, damat adayının nişan yüzüğünü kız tarafına, gelin adayının nişan yüzüğünü de erkek tarafına taktırabilirsiniz.

Nişan Tepsisini Kim Tutar?

Evde yapılan nişan organizasyonlarında tepsiyi aileden seçilecek bir genç kız tutar. Gelin adayının tercihine göre, akrabalar, kuzenler, kız kardeş veya en yakın arkadaşlar arasından bir genç kız nişan tepsisini merasim esnasında taşıyabilir.

Evde Yapılan Nişanda Ne Giyilir? Nişan Kıyafeti Seçimi

Evde yapılan nişan törenlerinde, abartısız ama şık ve rahat kıyafetler tercih edilir.  Damat adayları için ise ideal olan takım elbise giymeleridir. Damat adayları, gelin adayının nişan elbisesi renginde kravat takabilirler.

Gelin adayları içinse çok sade ama şık bir elbise veya etek-bluz uygun olacaktır. Kız isteme töreni sırasında, yiyecek-kahve servisi gibi anlarda sıkıntı yaşamamak için olabildiğince rahat edeceğiniz ama şık kıyafetleri tercih edin.

Siyah her zaman için abiye ve şık giyimde en çok tercih edilen renklerden. Dolayısıyla, söz kıyafetinizde tercihinizi siyahtan yana kullanırsanız, sade ve zarif bir elbiseyle çok şık olabilirsiniz. Ancak, böyle özel bir gecede, iç karartıcı renkler olmasını tercih etmezseniz, şıklığınızı garantilemek için kırmızı, beyaz veya pudra rengine de yönelebilirsiniz. Konsept olarak bir renk belirlediyseniz o renkte bir elbise de tercih edilebilir. Dantelin her zaman için sade ama şık duran yapısı, bu tarz törenler için biçilmiş kaftan. Nişan elbisenizi seçmeden önce ünlü markaların abiye haute couture elbiseleri galerimizi inceleyin.

Nişan Ayakkabısı Seçimi

Evde yapılan nişan törenlerinde, gelin adayı kahve servisi ve ikramlıkların servisi ile ilgilenirken sürekli ayakta durmak zorunda kalacaktır. Bu durumda çok yüzek topuklu nişan ayakkabılarından kaçınmakta yarar var. Nişan elbisenize uygun renkte, şık, hafif topuklu ama rahat bir ayakkabı gününüzü daha keyifli geçirmenizi sağlar ve şıklığınızı da tamamlar.

Nişan Saçı ve Makyajı Nasıl Olmalı?

Evde yapılan nişan törenleri için nişanın konseptine, elbisenizin modeline ve yüz şeklinize uygun saç modelleri tercih edin. Bu konuda deneyimli bir kuaförden fikir alabilirsiniz. Evde nişan törenlerinde çok abartılı balolara uygun saç modellerinden uzak durum. Omuzları açık bir elbisede açık saç şık durabilir, ancak kapalı bir elbise için zarif bir ense topuzu veya şık bir atkuyruğu modeli yaptırabilirsiniz.

Evde yapılan nişan törenlerinde nişan elbiseniz gibi makyajınız da sade tercih edilebilir. Abartılı renkler, simli farlar, dev takma kirpikler yerine sanki makyaj yapmamışçasına güzelliğinizi ön plana çıkaran bir makyaj yapın veya yaptırın.

Nişanda Davetlilere Verilebilecek Hediyeler

Evde yapılan nişan töreninden sonra dağıtılmak üzere konsept masanıza çeşitli kediyelik eşyalar hazırlayabilirsiniz. Genellikle kişiye özel hazırlanan nişan hediyeleriklerinde seçenekler çok çeşitli. Sabun, sukulent, magnet, anahtarlık, çeşitli şekerlemeler, çikolata, mum, ev kokuları veya aklınıza gelen çay, kahve gibi değişik gıda ürünleri hediyelik olarak dağıtılabilir.El becerilerinden keyif alıyorsanız kendiniz de süslemeli hediyelikler hazırlayabilirsiniz. Sosyal bir katkı sağlamak isterseniz, nişan hediyeliklerinizi sivil toplum örgütlerinden de alabilirsiniz. Misafirleriniz adına bağışlar yapmak, ağaç dikmek veya eğitime katkı sağlamak herkesi mutlu edecektir.

Nişan Töreninde Fotoğraf Çekimi

Hayatınızın en özel gecelerinden birinde bol bol fotoğraf çekilmek için bir yakınınızı fotoğraf çekimi için görevlendirebilirsiniz. Nişan merasimi esnasında çekim tamamlandıktan sonra, törene katılan tüm davetlilerle de fotoğraf çektirin. Profesyonel fotoğraf çekimi almak isterseniz, yaşadığınız şehirde bulunan Düğün fotoğrafçılarından paket fiyat isteyin.

Evde Yapılan Nişan Töreninde Ayakkabıyla Eve Girilir mi?

Evde yapılan nişan törenlerinde ayakkabılar çıkarılmaz. Kalabalık bir davetli grubuna terlik temin etmek, ve ayakkabıları yerleştirmekle uğraşılmayacağı için değerli halılarınızı arka odalardan birine kaldırın.