Malzemeler

400-500 gr kuzu kuşbaşı eti (tavla zarı formunda doğranmış olmalı)
5 yemek kaşığı zeytinyağı (1 yemek kaşığı tereyağı da kullanılabilir)
3 diş sarmısak (dövülmüş)
2 yemek kaşığı dolusu un
7 su bardağı ılık et suyu
1 çay kaşığı tuz, karabiber
2 adet yumurtanın sarısı
2 yemek kaşığı üzüm ya da elma sirkesi
1-2 çay kaşığı kırmızı pulbiber

Hazırlanışı

Tavla zarı formunda doğranmış eti düdüklü tencereye koyun. Üzerine 2 adet orta boy kuru soğanı dörde bölerek ilave edin. Etin üzerine 8-9 su bardağı sıcak su ekleyip eti haşlayın. İyice yumuşayan eti ocaktan alıp ılık hale gelmesini bekleyin. Ilık hale gelen etleri sudan çıkarıp bir tabakta toplayın.

Zeytinyağı ya da tereyağını orta boy bir tencereye aktarıp hafifçe kızdırdıktan hemen sonra dövülmüş sarmısak ve un ilave edin. Orta ısılı ateşte, tahta bir kaşıkla sürekli karıştırarak 2-3 dakika, un önce köpüklenip sonra hafifçe sararıncaya kadar kavurun.
Üzerine ılık haldeki et suyunu yavaş yavaş ekleyerek karıştırmaya devam edin. (çorba suyunun topaklanmaması, pürüzsüz kıvamda olması gerekir) Çorbanın suyu koyulaşıp tarhana çorbası kıvamına gelinceye kadar sürekli karıştırarak kaynatın.

Diğer taraftan, yumurta sarıları ve sirkeyi bir kaseye koyup çatal yardımıyla iyice çırpın. Kaynayan çorbanın suyundan bir kepçe kadar alıp bu karışıma ekleyin ve sosu ılık hale getirin. Daha sonra bu sosu çorbaya sürekli karıştırarak ekleyin.

Son olarak, etleri çorbaya ilave edip tuz ve karabiber serpin. Arada sırada karıştırarak kısık ateşte 7-8 dakika daha kaynattığınız çorbayı ocaktan alın. Kırmızı pul biber serpiştirip sıcak sıcak servise sunun.

Not: Çorbanın kıvamı gerektiğinden katı olursa 1 su bardağı sıcak süt ilave ederek tarhana çorbası kıvamına getirin.

Sahrap Soysal