portakalli_zeytin_yagli_kereviz (1)

Malzemeler

1 kg kereviz
1/2 adet limonun suyu
2 adet orta boy kuru soğan
2 adet orta boy patates
2 adet orta boy havuç
1 çay bardağı zeytinyağı
2 su bardağı taze sıkılmış portakal suyu (hazır poratakal suyu da kullanabilirsiniz)
2 su bardağı su
2 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı tozşeker
4 tepeleme çay kaşığı un

Hazırlanışı

Pişirme Süresi : 30 Dk
Hazırlama Süresi : 25 Dk

Kerevizleri soyup herbirini 3 adet halka elde edecek şekilde dilimleyin. Böylece halka şeklinde 12 adet diliminiz olacaktır. Sonra da her halkayı elma dilimi şeklinde üçe bölün. Kararmamaları için limonlu suda bekletin.
Patatesi soyup kerevizi doğradığınız gibi doğrayın. Havuçları kazıyıp yıkayın ve her birini kalın halkalar elde edecek şekilde ya da parmak parmak dilimleyin. Kuru soğanı soyup ortadan ikiye böldükten sonra incecik yarım halkalar halinde doğrayın.

Zeytinyağını geniş bir teflon tencereye aktarıp üzerine yarım halka şeklindeki soğan dilimlerini sıralayın. Havuçları soğanın üzerine güneş ışını şekli vererek dizin. Aralarındaki boşluklara ve üzerine kereviz dilimlerini, yine güneş ışınları gibi yerleştirin.
Diğer taraftan, un, tuz, su ve portakal suyunu ve toz şekeri bir kaseye aktarıp tel çırpacak yardımıyla iyice karıştırın.

Hazırladığınız bu portakallı sosu sebzelerin üzerine gezdirin. Sebzelerin üzerine porselen bir tabak kapatın.
Tencereyi orta ısılı ateşe oturtup kapağı kapalı vaziyette kaynayıncaya kadar pişirin. Kaynayınca ocağın altını kısıp yemeği kısık ateşte yaklaşık 20-25 dakika, kerevizler yumuşayıncaya kadar pişirin. Yemeği tencereden almadan soğumasını bekleyin.

Yemeği geniş ve yuvarlak bir servis tabağına şeklini bozmadan alıp incecik kıyılmış maydanozla süsleyerek servise sunun.
Not: İsterseniz kereviz yapraklarını da incecik dilimleyerek yemeğin üzerine ekleyebilirsiniz.

Sahrap Soysal